Calendar ortodox 28 noiembrie . Sfântul Arsenie Boca, prăznuit pentru prima oară după canonizarea sa

28 noiembrie 2024: Prima sărbătoare a Sfântului Arsenie Boca după canonizare

Credincioșii ortodocși marchează pentru prima dată sărbătoarea Sfântului Arsenie Boca pe 28 noiembrie 2024, la câteva luni după canonizarea sa din iulie 2024. Supranumit „Sfântul Ardealului,” părintele Arsenie Boca este recunoscut drept una dintre cele mai importante figuri ale spiritualității românești, inspirând mii de credincioși prin viața sa exemplară și darul său de a alina suferințele.

Canonizarea: Un moment istoric pentru Biserica Ortodoxă
În iulie 2024, Patriarhia Română a anunțat canonizarea părintelui Arsenie Boca sub titulatura oficială „Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop.” Acest act solemn a recunoscut oficial sfințenia părintelui, bazată pe o viață dedicată rugăciunii, slujirii credincioșilor și păstrării valorilor ortodoxe.

Ziua de 28 noiembrie, data la care părintele a trecut la Domnul în 1989, a fost stabilită drept zi de prăznuire anuală. Mănăstirea Prislop, locul unde își odihnește trupul, a devenit un punct central de pelerinaj pentru mii de credincioși din România și din alte țări.

O viață de sfințenie și jertfă
Călugărit în 1939, părintele Arsenie Boca și-a dedicat întreaga viață slujirii lui Dumnezeu și ajutorării oamenilor. A slujit la mănăstiri emblematice, precum Sâmbăta de Sus și Prislop, fiind venerat pentru înțelepciunea sa, viziunea profetică și harul de a îndruma sufletele rătăcite.

Viața sa nu a fost lipsită de încercări, fiind persecutat de regimul comunist pentru curajul său de a mărturisi credința. Aceste suferințe au consolidat imaginea sa de simbol al rezistenței spirituale, iar impactul său asupra credincioșilor a fost esențial în procesul de canonizare.

Pelerinaje la Mănăstirea Prislop
Mănăstirea Prislop, unde Sfântul Arsenie Boca își doarme somnul de veci, atrage anual mii de pelerini care vin să se roage și să îi ceară mijlocirea. Ziua de 28 noiembrie, dedicată lui, este un prilej special pentru enoriași de a-și exprima recunoștința și de a-și întări credința.

Rugăciunile atribuite părintelui sunt cunoscute pentru efectele lor tămăduitoare, aducând liniște sufletească și speranță celor care le rostesc. Credincioșii găsesc în exemplul său o sursă de inspirație pentru a-și trăi viața în armonie cu valorile creștine.

Rugăciunea către Sfântul Arsenie Boca
Rugăciunea dedicată Sfântului Arsenie Boca este considerată un mijloc de vindecare sufletească și apropiere de Dumnezeu:

„Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca astăzi toată ziua să am grijă să mă leapăd de mine însumi, că cine știe din ce nimicuri mare vrajbă am să fac, și astfel, ținând la mine, Te pierd pe Tine. Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea Preasfânt Numelui Tău să-mi lucreze în minte mai repede decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, că iată mint în tot ceasul…”

Viața și exemplul Sfântului Arsenie Boca rămân o lumină călăuzitoare pentru credincioși, încurajându-i să trăiască în credință, iubire și speranță.