În ședința de astăzi a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), primarul general Nicușor Dan a reușit să obțină aprobarea pentru organizarea unui referendum local. Această victorie vine după ce inițial primarul se plângea de lipsa fondurilor pentru un astfel de demers, însă acum a explicat clar cum va fi organizat și care vor fi costurile acestui referendum. Conform declarațiilor sale, este absolut legal ca referendumul local să aibă loc simultan cu alegerile prezidențiale, o idee care a suscitat numeroase discuții în spațiul public.
### Referendumul lui Nicușor Dan, aprobat de CGMB
Astăzi, în cadrul ședinței CGMB, propunerea lui Nicușor Dan pentru organizarea unui referendum a fost aprobată. Această inițiativă va permite bucureștenilor să exprime opinia lor cu privire la două chestiuni importante, iar scrutinul va avea loc simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 24 noiembrie 2024. Bucureștenii vor primi un buletin de vot suplimentar pe lângă cel dedicat alegerilor prezidențiale, pentru a răspunde la două întrebări esențiale referitoare la modul în care se gestionează fondurile publice și atribuțiile administrative ale Primăriei Generale.
Cele două întrebări la care vor trebui să răspundă cetățenii sunt următoarele:
1. **„Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector, a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni, să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?”**
2. **„Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”**
Pe lângă acestea, consilierii PSD au propus și o a treia întrebare legată de programele de sensibilizare și informare privind consumul de droguri, însă aceasta rămâne de stabilit în detaliu.
### De ce un referendum acum?
Nicușor Dan a explicat în detaliu motivația acestui referendum, subliniind că scopul principal este ajustarea responsabilităților și atribuțiilor administrative între Primăria Generală și primăriile de sector. Potrivit primarului, de ani de zile există o discrepanță majoră între fondurile alocate Primăriei Generale și responsabilitățile acesteia. Nicușor Dan consideră că este esențial ca bucureștenii să fie consultați cu privire la modul în care sunt distribuite veniturile din taxe și impozite între Primăria Generală și primăriile de sector.
Inițial, Nicușor Dan își dorea ca acest referendum să includă și o întrebare referitoare la viitoarea organizare administrativă a Capitalei, cu posibilitatea desființării sectoarelor, însă acest subiect a fost amânat. Totuși, primarul a subliniat importanța modificării legislației pentru a se clarifica modul în care autoritățile locale își împart atribuțiile și fondurile.
### Cum va fi organizat referendumul?
După aprobarea referendumului, Nicușor Dan a oferit detalii suplimentare despre organizarea acestuia și despre costurile implicate. Primarul a explicat că referendumul va fi organizat simultan cu alegerile prezidențiale, ceea ce va reduce costurile și va simplifica procedurile. Potrivit legii, este posibil ca birourile electorale care se ocupă de alegerile prezidențiale să gestioneze și referendumul local, însă pentru acest lucru este necesară o modificare legislativă care încă nu a fost adoptată.
**„Este absolut legal să avem referendum local simultan cu alegeri prezidențiale,”** a declarat Nicușor Dan în cadrul conferinței de presă, adăugând că singura problemă este una tehnică, legată de faptul că birourile electorale trebuie să gestioneze simultan două tipuri de scrutin. Dacă nu va exista modificarea legislativă necesară, referendumul va fi organizat separat, ceea ce ar putea crește costurile.
### Costurile referendumului
Referendumul lui Nicușor Dan nu vine fără costuri. În conferința de presă de astăzi, primarul a precizat că organizarea acestui demers va costa aproximativ 7 milioane de lei. Totuși, dacă proiectul legislativ propus de Partidul Național Liberal (PNL), care prevede organizarea simultană a referendumului cu alegerile prezidențiale, va fi aprobat, costurile ar putea fi mai mici, deoarece nu ar fi necesară mobilizarea unui număr suplimentar de oameni sau resurse logistice. **„Dacă se va adopta acest proiect de lege, cheltuielile vor fi mai mici, deoarece vor fi implicați mai puțini oameni,”** a explicat primarul.
Această sumă este justificată de Nicușor Dan prin necesitatea organizării referendumului, subliniind că rezultatele acestuia ar putea influența modul în care se împart resursele financiare la nivelul Capitalei. Primarul a precizat că, dacă referendumul va arăta că bucureștenii susțin modificările propuse, Parlamentul va trebui să ia în considerare rezultatele atunci când votează bugetul pe 2025, ceea ce ar putea schimba repartizarea impozitelor pe venit între Primăria Generală și primăriile de sector.
**„Dacă se schimbă legea cu privire la repartizarea taxelor și impozitelor locale, atunci când Parlamentul va vota bugetul pe 2025, va exista un articol despre împărțirea cotei impozitului pe venit între Primăria Generală și cele de sector. Cred că vor ține cont de rezultatul referendumului,”** a explicat Nicușor Dan.
### Ce urmează pentru bucureșteni?
Pe 24 noiembrie 2024, bucureștenii nu vor merge doar la urne pentru a-și alege președintele, ci vor avea ocazia să voteze și în cadrul referendumului propus de Nicușor Dan. Deși rezultatele acestui referendum nu vor fi obligatorii pentru autorități, ele vor influența cu siguranță deciziile viitoare referitoare la distribuția fondurilor publice și la modul în care Primăria Generală și primăriile de sector își împart atribuțiile.
Organizarea simultană a referendumului cu alegerile prezidențiale ar putea contribui la creșterea participării la vot, având în vedere că scrutinul prezidențial atrage, de obicei, o prezență semnificativă la urne. Astfel, bucureștenii vor avea ocazia să se pronunțe asupra unor chestiuni importante care vor influența viitorul administrației locale și al orașului.
În concluzie, referendumul aprobat astăzi de CGMB reprezintă o victorie importantă pentru Nicușor Dan, care speră ca prin acest demers să obțină sprijinul bucureștenilor pentru o redistribuire mai echitabilă a fondurilor publice și pentru creșterea competențelor Primăriei Generale. Costurile acestui referendum sunt considerabile, dar primarul este convins că rezultatele vor justifica aceste cheltuieli, oferind autorităților un mandat clar din partea cetățenilor în ceea ce privește modul de administrare a Bucureștiului.