Se suspendă recalcularea pensiei. Se bate pasul pe loc din cauza întârzierilor. Adeverințele lipsesc

Recalcularea pensiilor în România, așteptată cu nerăbdare de milioane de pensionari, întâmpină întârzieri considerabile.

1. De ce se suspendă recalcularea pensiilor pentru o perioadă limitată.
2. Ce câștiguri vor aduce pensionarilor recalculările pensiilor?
3. Ce implică recalcularea pensiilor pentru 3 milioane de pensionari?

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că distribuirea acestor documente va fi amânată până în lunile iunie-august.

La Suceava, procesul de reevaluare este aproape finalizat, iar echipa responsabilă se pregătește pentru recalculare:
– Procesul de reevaluare este realizat de o echipă de 30 de tineri specialiști, pregătiți să gestioneze complexitatea acestui demers.
– După finalizarea reevaluării, urmează aplicarea noii formule de calcul a pensiilor, care va necesita timp suplimentar.
– Ministrul a subliniat recentele progrese și dificultăți: „La Suceava am văzut că procesul de reevaluare este aproape gata pentru fiecare pensionar, iar apoi urmează recalcularea. Aici sunt 30 de colegi foarte bine pregătiți.”

În urmă cu trei săptămâni, ministrul promitea că adeverințele cu pensia recalculată vor ajunge la pensionari la sfârșitul lunii mai, dar acest lucru nu s-a realizat.

Pensionarii vor trebui să mai aștepte cel puțin două săptămâni până la primirea primei înștiințări, iar prima pensie majorată și recalculată este planificată să fie plătită în luna septembrie, presupunând că nu vor apărea alte întârzieri.

**Cât vor câștiga pensionarii după recalcularea pensiilor?**
Recalcularea pensiilor în România, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, va aduce o serie de schimbări financiare pentru pensionari. Conform noii legi, procesul va începe cu reemiterea cupoanelor de pensie și distribuirea deciziilor de recalculare din 1 august 2024.

De la 1 septembrie 2024, pensiile recalculate vor fi plătite, cu primele transferuri prin serviciile poștale pe 2 septembrie și prin transfer bancar între 12 și 14 septembrie.

Un număr semnificativ de pensionari vor vedea o creștere a pensiilor, unii dintre ei beneficiind de sume ce pot depăși 6.500 de lei pe lună, în funcție de punctele acumulate și de anii de cotizare.

Legea garantează că nicio pensie nu va scădea ca urmare a noii legislații, pentru a asigura că recalcularea nu va aduce pierderi financiare pensionarilor.

Pentru cei care trebuie să depună documente suplimentare pentru recalculare, guvernul a promis simplificarea procedurilor, deși detaliile sunt încă în curs de dezbatere.

Recalcularea ar trebui să aducă beneficii pentru cei cu vechime mare, ajustând pensiile în funcție de contribuțiile și anii de muncă.Conform noii legislații, aproximativ 3.000.000 de persoane vor beneficia de pensii majorate, în timp ce pensiile celorlalți vor rămâne la valoarea curentă. Chiar dacă recalculările ar sugera o pensie mai mică, niciuna nu va fi redusă.

Orele suplimentare, de noapte, sporurile și primele nu vor fi luate în calcul pentru cei pensionați înainte de 2001, dar aceștia pot prezenta documente justificative la Casele de Pensii între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025 pentru recalculare, ceea ce ar putea aduce sume suplimentare.

Formula de calcul a pensiei se bazează pe totalul punctelor acumulate, înmulțit cu valoarea unui punct de referință de 81 de lei. Structura punctelor de stabilitate este:

– 0,50 puncte/an pentru muncă între 26-30 ani,
– 0,75 puncte/an pentru 31-35 ani de muncă,
– 1 punct/an pentru peste 35 de ani de muncă.

Oficialii estimează o creștere medie a pensiilor de 40%. De exemplu, o pensie de 2.000 de lei ar putea crește cu 800 de lei, ajungând la 2.800 de lei în septembrie. Un alt exemplu arată un pensionar care ar putea primi o creștere de 2.100 de lei datorită vechimii mari.

Impozitul pentru pensiile ce depășesc 2.000 de lei este de 10% din suma ce depășește acest prag, reflectând o abordare fiscală echilibrată în sistemul de pensii.